preskoči na sadržaj
Vijesti

Naši učenici na radionicama u Institutu Ruđer Bošković

Učenici 1.c razreda i zainteresirani članovi dodatne nastave kemije posjetili su 14. studenoga 2018. Institut Ruđer Bošković u Zagrebu. Tamo su sudjelovali na kemijskim radionicama u sklopu programa Chemgeneration koji međunarodna tvrtka BASF Croatia provodi u suradnji s IRB-om. Učenici su slušali i zanimljiva predavanja iz područja kemije i fizike iz kojih su učili o važnosti prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti. U pratnji učenicima bila je profesorica Gordana Pintarić-Kovač.


Voditelj radionica BASF-a bio je kemičar, doc. dr. sc. Tomislav Portada. Osim na radionicama učenici su imali priliku sudjelovati na predavanju iz kemije o kompleksnim hidridima i spremnicima vodika (dr. sc. Nikola Biliškov) i fizike o mjerenju alfa i gama radioaktivnosti (dr. sc. Milivoj Uroić), kao i obići laboratorije u kojima rade znanstvenici koji su im držali predavanja. Posjetili su i Laboratorij za funkcionalne materijale (koji se bavi preparacijom i karakterizacijom novih materijala kao što su stakla, staklo-keramika, keramika, bioaktivni i dentalni materijali, ionske tekućine i ionogelovi), a u kojem radi Juraj Nikolić, koji je nekada i sam pohađao dodatnu nastavu kemije u našoj gimnaziji.

BASF-ov Chemgeneration je interaktivni program koji postoji od 2011. godine, a namijenjen je popularizaciji znanosti. Prilagođen je učenicima od 14 do 18 godina kako bi im se pokazala zabavna strana kemije s naglaskom na održivi razvoj i korištenje otpada kao obnovljivog izvora za nove proizvode. Program se održava u nekoliko srednjoeuropskih zemalja u suradnji s najprestižnijim znanstvenim institucijama, a partner u Hrvatskoj je Institut Ruđer Bošković. U sklopu suradnje s tvrtkom BASF Croatia na IRB-u se od proljeća održalo ukupno deset kemijskih radionica za oko 150 srednjoškolaca iz nekoliko hrvatskih gradova, među kojima su i Križevci. Više informacija o projektu može se pronaći na mrežnoj stranici: http://www.skole.hr/aktualno/info-za-ucenike?news_id=17074.

Tekst: Ana Filipan, 3.c, Suzana Knežević, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zoran Kovač   datum: 14. 11. 2018.

 

Tražilica

 


Raspored sati

smiley


Učite s nama

Motivacija za učenje...
Učinkovito ponavljanje znanja (1. dio, 2. dio)
Učiti sam ili u ekipi?
Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Tri stila učenja i savjeti glede toga...
Kako praviti bilješke
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu
Generator državne mature


Za nastavnike

Korisni linkovi

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju