preskoči na sadržaj
Vijesti

Penjač i putopisac Matej Perkov oduševio naše gimnazijalce

Naša gimnazija 19. ožujka 2019. ugostila je Mateja Perkova, hrvatskog visokogorskog penjača, putopisca, predavača, novinara i motivacijskog govornika. U suradnji s profesoricom Jasminka Čavlović održao je putopisno predavanje „Želim dotaknuti nebo“ za učenike drugih i trećih razreda. Nešto kasnije istoga dana učenici trećih razreda prisustvovali su predavanju „Od mora od vrha – Mont Blanc 2018“ koje je Perkov održao u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ u Križevcima.


Profesorica geografije Jasminka Čavlović predstavila je predavača Mateja Perkova koji je svojim zanimljivim anegdotama te raznovrsnim pričama s putovanja i šalama oduševio sve prisutne. Učenicima je posebno približio putovanje Marokom i Gruzijom, a dotaknuo je i Rusiju, Iran, Francusku, Italiju te Njemačku. Autor je knjiga „Planinarenje je način izražavanja“ i „Želim dotaknuti nebo“.

 

Nakon predavanja u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci, učenici su porazgovarali s Perkovom koji im je otkrio neke detalje sa svojih putovanja. Otkrio je da na ekspedicije odlazi sam u društvu jedino svojeg plišanog medvjedića Ivice, no to mu ne stvara nikakav problem. Smatra da danas ljudi ne znaju biti sami sa sobom i da im je zato teško biti samima. On se osjeća ugodno putujući sam i nikada, kaže, nije požalio zbog toga. Spomenuo je također da ove godine planira još samo jednu ekspediciju kojom će dovršiti serijal „Od mora do vrha“. 

 

 

Mladi hrvatski putopisac i visokogorac Matej Perkov dva je puta posjetio Mont Blanc, najviši vrh Alpa i „stare Europe“. U 2014. godini postao je prvi Hrvat koji je ispenjao ovaj popularni vrh krenuvši rutom iz Chamonixa preko ledenjaka Meer de Glace i rutom „Tre Monts“, a spustio se u Chamonix „Gouter rutom“. Ta avantura potaknula ga je da se ponovno vrati na ovu prekrasnu planinu, te se prošlog ljeta vratio na Mont Blanc. No, ono što je neobično u njegovom putovanju jest činjenica da se na 4810 m visok vrh uputio od razine more, s pješčane plaže u talijanskoj Savoni! Nakon sličnih ekspedicija u Iranu i Maroku, ovog puta Matej istražuje pomalo nepoznatu, romantičnu sjevernu Italiju i druži se sa srdačnim stanovnicima od kojih je dobio nadimak „hodočasnik“.

(Izvor: Pozivnica na predavanje, Gradska knjižnica „Franjo Marković“)

 

                                                  Tekst:  Andreja Bratić i Ana Filipan, 3. c

                                                  Fotografije: Jasminka Čavlović, prof.; progorski.hrPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Vidović Krušić   datum: 19. 3. 2019.

 

Tražilica

 


Raspored sati

Učite s nama

Motivacija za učenje...
Učinkovito ponavljanje znanja (1. dio, 2. dio)
Učiti sam ili u ekipi?
Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Tri stila učenja i savjeti glede toga...
Kako praviti bilješke
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu
Generator državne mature


Za nastavnike

Korisni linkovi

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju