preskoči na sadržaj

Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci

Login
Učenje i matura


Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 3. 2014.

Ukupno: 435149
Ovaj mjesec: 4932
Ovaj tjedan: 236
Danas: 51
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Druga terenska nastava u Zagrebu
Autor: Marina Vidović Krušić, 28. 3. 2019.

U četvrtak 28. ožujka 2019. učenici naše škole bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu. Učenici prvog razreda posjetili su Arheološki muzej, a učenici drugog razreda Tehnički muzej i Botanički vrt. Učenici trećeg razreda posjetili su Šenoinu kuću i prošetali Zagrebom slijedeći Šenoine korake uz stručno vodstvo, dok su maturanti iskušali svoju percepciju u Muzeju iluzija. Vrhunac dana svakako je bilo odlazak u kazalište „Komedija“ na rock-operu „Jesus Christ Superstar“ samo pet dana nakon premijerne izvedbe. Organizatorice terenske nastave bile su v.d. ravnatelja Suzana Knežević, prof. i školska knjižničarka Marina Vidović Krušić.


Dvjestotinjak učenika u pratnji desetak nastavnika okupilo se ispred Školske sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca i krenulo prema Zagrebu iza 11 sati. Po dolasku u Zagreb, svaka je grupa započela sa svojim programom vezanim za nastavni plan i program.

Učenici prvog razreda dan su posvetili nastavi povijesti i povijesti umjetnosti. Pod vodstvom nastavnika Ivana Peklića, Alenke Harča i Tanje Valsted posjetili su Arheološki muzej u kojem su imali priliku vidjeti stalnu postav muzeja te pobliže upoznati stare civilizacije s naglaskom na Egiptu. Najviše im se svidjela egipatska zbirka u kojoj su, između ostalog, imali priliku vidjeti dio iz Knjige mrtvih te sarkofage, a sudjelovali su i u radionici izrade egipatskih piramida. Nakon toga učenici su se uputili u razgledavanje grada Zagreba i njegovih znamenitosti.

Učenici drugog razreda u sklopu nastave fizike posjetili su Tehnički muzej u pratnji nastavnika Ernesta Jurišića, Gordane Pintarić-Kovač i Ane Hleb. Uz stručno vodstvo, u muzeju su obišli planetarij, rudnik, postave vezane uz prometna sredstva i transformaciju energije, a prisustvovali su i demonstraciji elektriciteta u Teslinu kabinetu. Nakon Tehničkog muzeja učenici su se zaputili do Botaničkog vrta. Podijeljeni u skupine po tri člana, istraživali su njegove tajne. Slijedeći kartu i upute koje je pripremila nastavnica Gordana Pintarić-Kovač, učenici su samostalno primjećivali i tražili određene biljne vrste, a potom su rješavali kviz. Posjet vrtu završen je izborom najljepše fotografije, a pobijedila je „Bergenia“ troje učenika 2. a razreda: Kim Kofler, Nike Pušić i Adriana Krajnika.

Učenici trećeg razreda dan su posvetili nastavi povijesti i hrvatskoga jezika, u sklopu koje su se „vratili“ u 19. stoljeće i Šenoino doba. Po dolasku u Zagreb podijelili su se u dvije skupine. Prva skupina, u pratnji nastavnica Jelene Miklečić i Jasminke Čavlović, okupila se ispred Šenoina spomenika u Vlaškoj ulici gdje ih je dočekala Šenoina „učiteljica Branka“ koja ih je provela Zagrebom Šenoinim putevima do Kuće Šenoa. Druga skupina, u pratnji nastavnika Darka Jembreka i v. d. ravnatelja Suzane Knežević, odmah po dolasku zaputila se do Kuće Šenoa u Ulici Ive Mallina gdje ih je dočekala Jasmina Reis, nasljednica ostavštine obitelji Šenoa. Šećući Zagrebom uz „učiteljicu Branku“, učenici su imali dragocjenu priliku pobliže upoznati život i rad jednog od naših najvećih književnika, a u Kući Šenoa vidjeli su ostavštinu obitelji Šenoa, originale Šenoinih rukopisa te uživali u srdačnom gostoprimstvu gospođe Jasmine Reis.

Maturanti su spojili naizgled nespojivo – psihologiju i fiziku. "Ovopolugodišnja" terenska nastava za njih nije bila naročito zahtjevna. Baš naprotiv, dan je protekao u izrazito opuštenoj atmosferi. Tog sunčanog četvrtka najprije su posjetili čuveni Muzej iluzija u pratnji nastavnika Slavena Iljkića i umirovljene nastavnice Željke Kržek-Novosel. Ondje su iskušali svoju percepciju promatrajući brojne intrigantne eksponate, snimili zanimljive fotografije, testirali intelektualne sposobnosti rješavajući mozgalice, slagalice i odlično se zabavili.

 

 

U 18:45 sati svi su se učenici okupili na Trgu bana Josipa Jelačića i zajedno se, u pratnji nastavnika, uputili do posljednje stanice terenske nastave – kazališta „Komedija“. Uživali su u vrhunskom kazališnom događaju prisutnom na svjetskim pozornicama već četrdesetak godina – izvedbi rock-opere „Jesus Christ Superstar“, i to samo pet dana nakon premijere, uz postavu najpoznatijih hrvatskih glumaca. Oduševljeni programom terenske nastave te prepuni dojmova, zadovoljni i umorni vratili su se kućama u kasnim satima.

Tekst: Elena Stella Buzina (1. c), Klaudije Mažar (2. c), Ana Filipan (3. c), Marija Novosel (4. b)

Fotografije: Petra Turković (1. c), Klaudije Mažar (2. c), Ana Filipan (3. c), Marija Novosel (4. b), Suzana Knežević, prof, Gordana Pintarić-Kovač, prof., Ana Hleb, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju