preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 3. 2014.

Ukupno: 396403
Ovaj mjesec: 5015
Ovaj tjedan: 808
Danas: 34
Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Vijesti

Obilježili smo Mjesec frankofonije

Tijekom ožujka tradicionalno se obilježava Mjesec frankofonije, a ove su godine učenici koji uče francuski jezik, na čelu s profesoricom Matejom Hanžić, organizirali zanimljiv i raznolik program tijekom cijelog ožujka. U suradnji s Gradskom knjižnicom „Franjo Marković“ Križevci održane su pričaonice za najmlađe te projekcije crtanih i igranih filmova, a mr. Renata Husinec u našoj je školi održala predavanje o francuskoj kulturi pod nazivom Francuska zemlja kruha, sira i vina, šansone, parfema i dva konja. Što bismo trebali znati o Francuskoj?


Mjesec frankofonije slavi se tijekom mjeseca ožujka na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Međunarodne organizacije za frankofoniju, a okuplja sve frankofile i frankofone govornike (njih preko 200 milijuna). Frankofonija je izraz koji je još 1880. osmislio francuski geograf Onésime Reclus, a njime je označio zajednicu ljudi i država koji koriste francuski jezik. Danas frankofoniju čine 54 zemlje članice, sedam pridruženih i 24 zemalje promatračica na summitima ove organizacije. Među tim promatračkim zemljama je i Republika Hrvatska. Brojnim kulturnim programima predstavlja se bogatstvo i raznolikost frankofonije, a ove godine proslave su se održale u 11 hrvatskih gradova, među kojima su i Križevci.

Ove se godine obilježavanju frankofonije pridružila Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci izložbom raznovrsnih djela pod nazivom „Frankofonija u križevačkoj knjižnici“ te projekcijom pet igranih i crtanih filmova u multimedijskoj dvorani. Na dječjem odjelu 2. i 16. ožujka održane su pričaonice za djecu koje su održale naše gimnazijalke Lucija Picig, učenica 3.c i Lorenia Jantolek, učenica 4. b.

 

 

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, mr. Renata Husinec gostovala je u našoj školi 14. ožujka održavši predavanje pod nazivom “Francuska – zemlja kruha, sira i vina, šansone, parfema i dva konja. Što bismo trebali znati o Francuskoj?” Na temelju stručne literature te vlastitog iskustva s mnogobrojnih putovanja diljem Francuske, mr. Husinec govorila je o francuskoj povijesti, nacionalnim simbolima, dvorcima, francuskom doprinosu svjetskoj kulturi, velikim umjetnicima, Parizu i drugim geografskim regijama, nematerijalnoj baštini i gastronomiji.

 

 

Međunarodni dan frankofonije, središnji događaj obilježavanja Mjeseca frankofonije održan je u ponedjeljak, 18. ožujka u Gradskoj knjižnjici ”Franjo Marković” Križevci. Ema Golubić i Lucija Picig, učenice 3. c razreda vodile su prigodan program, a gosti su imali priliku uživati u tekstovima poznatih pjesnika i pisaca. Prévertovim stihovima počastile su nas Ema Ištvanović-Parezanović (3. b) izvedbom pjesme “Chanson” i Marija Novosel (4. b) pjesmom “Je suis comme je suis”. Kratak skeč na temelju de la Fontaineove basne o lisici i gravranu, “Le corbeau et le renard”, izveli su Dorian Dubravec i Luka Knapić (4. c). Bivša učenica naše gimnazije, Lana Čakija, zadivila je sve prisutne otpjevavši Sofijinu ariju “Du gai soleil” iz opere “Werther” skladatelja Julesa Masseneta. Francuske modernističe poezije prisjetio nas je Adrian Mergon (4. c) pročitavši pjesmu Paula Verlainea “Es-tu brune ou blonde”, a Tara Pavlinušić-Dominković (4. c)  i Ivona Martinčević (4. c) počastile su nas haiku-poezijom pjesnika Daniela Bigaa. Na kraju nas je  učenica Karla Dijanuš (1. b), koja francuski uči tek šest mjeseci, pročitavši ulomak iz romana “Mali princ” Antoinea de Saint-Exuperyja podsjetila na ono najvažnije u životu – ljubav.

Više fotografija možete pogledati u fotogaleriji...

                                       Tekst: Mateja Hanžić, prof., Ena Belani, 2. c

                                       Fotografije: Mateja Hanžić, prof., Josipa Kamenarić, 4. c Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Vidović Krušić   datum: 19. 3. 2019.

 

Tražilica

 


Raspored sati

Učite s nama

Motivacija za učenje...
Učinkovito ponavljanje znanja (1. dio, 2. dio)
Učiti sam ili u ekipi?
Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Tri stila učenja i savjeti glede toga...
Kako praviti bilješke
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu
Generator državne mature


Za nastavnike

Korisni linkovi

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju