Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Da kultura, književnost, glazba i hrana mogu najbolje povezati ljude, posvjedočili su učenici 3.c razreda u četvrtak, 19. siječnja 2023. na satu hrvatskog jezika. Bio je to pomalo neobičan sat jer smo ga posvetili upoznavanju hrvatske i ukrajinske povijesti, kulture, običaja, glazbe i književnosti. Za početak sata učenici su pripremili kratka izlaganja o ovim dvjema zemljama. Zatim je slijedio razgovor o sličnostima i razlikama među njima tijekom kojeg smo se posebno dotaknuli teme povijesti i književnosti. Osobito lijepo bilo je kada je učenik Adam na ukrajinskom jeziku pročitao pjesmu Чого являєшся мені У сні? (Zašto mi se javljaš u snu?) poznatog ukrajinskog književnika Ivana Franka.
Iako pjesmu tijekom čitanja nismo sasvim razumjeli, prepoznali smo sličnost hrvatskog i ukrajinskog jezika u pojedinim riječima, a kasnije u razgovoru Adam je objasnio o čemu pjesma govori. Nakon što smo se nahranili znanjem i lijepom riječju, uživali smo u ukusnoj hrani koju su pripremile vrijedne ruke naših mama i baka. Tako su se na zajedničkoj trpezi našli štruklji od sira, pita od jabuka, orehnjača, makovnjača, palačinke, domaće pogače, kruh, suhomesnati proizvodi, sve nama dobro poznate delicije, ali i jedno tradicionalno ukrajinsko jelo – vareniki. Adam nam je objasnio kako se pripremaju vareniki, a on je saznao na koji način nastaju najpoznatija jela našega kraja. Sve to začinili smo glazbom koja je popularna među mladima u Hrvatskoj i Ukrajini. Na kraju sata zaključili smo da je zajedništvo najveće bogatstvo koje nam daje priliku da s drugima podijelimo ono što imamo i znamo.
Jelena Miklečić, prof.