2019-03-22 12:32:00

Obilježili smo Mjesec hrvatskoga jezika

U periodu od 21. veljače do 17. ožujka naša škola podržala je manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika koju je pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. U sva tri odjeljenja  drugoga razreda knjižničarka Marina Vidović Krušić održala je radionicu Hrvatski bez greške u trajanju dva školska sata, a za sve učenike škole organizirala je i zanimljivu nagradnu igru.

Učenici su tijekom radionice Hrvatski bez greške rješavali kviz u Kahootu kako bi provjerili poznavanje pravopisa i gramatike, poslušali prezentaciju pod nazivom Najčešće pogreške u hrvatskome standardnom jeziku te u skupinama izrađivali plakate pomoću kojih su prezentirali pojedina pravopisna pravila. Uz to, svi učenici škole mogli su sudjelovati u nagradnoj igri školske knjižnice i osvojiti prigodnu nagradu – knjigu. Zadatak je bio pronaći u školi deset QR kodova koji kriju zadatke, a nakon toga točne odgovore što brže poslati na adresu elektorničke pošte školske knjižnice. Dobitnici nagrada su učenici Ignac Ratković (3. a) te Sven Dominik Srbljinović i August Subotičanec (2. b). Zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju u aktivnostima te čestitamo nagrađenima!

Manifestacija Mjesec hrvatskoga jezika spaja dva vrlo važna datuma, 21. veljače kao Međunarodni dan materinskoga jezika i 17. ožujka, datum objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. Manifestacija je pokrenuta kako bi se istaknula važnost  materinskoga jezika, bogate baštine i jezične povijesti, ali i činjenica kako je hrvatski jezik 24. službeni jezik Europske unije.

 

 

                                                          Tekst i fotografije: Marina Vidović Krušić, prof.


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci