2019-04-11 23:14:00

Dramska skupina izvedbom drame „DNK“ oduševila prepuni Hrvatski dom

Dramska skupina naše škole, pod vodstvom profesorice Sanele Štubelj, 11. je travnja 2019. u Hrvatskome domu u Križevcima odigrala dramu „DNK“ (u originalu „DNA“), koja se bavi vrlo aktualnim problemom vršnjačkog nasilja među tinejdžerima. Predstava je nastala prema književnom predlošku britanskog književnika Dennisa Kellyja.

Riječ je o drami koja prati skupinu tinejdžera koji maltretiraju svog školskog kolegu Adama. Kad shvate da su otišli predaleko i da su ga ubili, odlučuju učiniti sve što je u njihovoj moći da zataškaju slučaj. Skupinu predvodi Filip, emocionalno vrlo hladan tinejdžer koji razradi cijeli plan te se na kraju iza rešetaka nađe sasvim nedužna osoba čiji je DNK pronađen na Adamovoj odjeći. Sve što se dogodilo ostavit će duboke posljedice na svim članovima grupe, no kad se ispostavi da je Adam ipak živ i kad će svi dobiti priliku da isprave učinjeno, potonut će još dublje.

Iako je riječ o vrlo zahtjevnoj psihološkoj drami koja počiva isključivo na dobroj glumi jer nema rekvizita, scenografije ni posebnih kostima, glumci su vrhunski odigrali svoje uloge. Nastupili su: Leona Mihajlović kao Jana i Nikolina Stošić kao Marta (1. b), Dora Sokač (2. c) kao Danijela, Ignac Ratković (3. a) kao Adam, Larisa Božić kao Ivana Tatić i Anamarija Jakopović kao Lucija (4. a), Magdalena Lauš kao Lea, Mihaela Slunjski kao Cathy i Karolina Bugarin kao Barbara (4. b) te Luka Knapić (kao Robert) i Dorian Dubravec kao Filip (4. c).

Glumci su uspjeli publici prenijeti osjećaj i atmosferu cijele drame, pokazali su kako je lako pasti pod utjecaj "jačega" te da nasilje nikoga ne ostavlja neokrznutim – osim žrtve, mijenjaju se i životi nasilnika.

Dojmove naših mladih glumaca o pripremi predstave možete vidjeti na ovoj poveznici.

                                                   Tekst (uredila i prilagodila): Mateja Hrebak, prof.

                                                   Fotografije: prigorski.hr


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci