2019-11-24 20:25:21

Posjet Smotri Sveučilišta u Zagrebu

            U petak, 22. studenoga, učenici i učenice 3. i 4. razreda u pratnji profesorica Irene Ines Orak, Sanje Jelenak, Jasminke Čavlović, Jelene Miklečić, Mateje Hanžić i Sanele Štubelj posjetili su Smotru Sveučilišta u Zagrebu.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu otvorena je u Studentskom centru u Zagrebu, a organizirana je za učenike završnih razreda srednjih škola, studente i ostale zainteresirane s ciljem pravodobnog obavješćivanja o studijskim programima, dostignućima u pojedinim područjima, opremljenosti pojedinih fakulteta, nastavnim planovima, preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama, uvjetima smještaja tijekom studija u Zagrebu, studentskom životu i o još mnogo drugih detalja.

Na Smotri se predstavlja 31 fakultet i 3 umjetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu te visoka učilišta iz Zagreba i Republike Hrvatske, a održavala se do 23. studenog.

Nakon što su se naši učenici i učenice informirali o studijima na štandovima pojedinih fakulteta, produžili smo do trgovačkog centra Avenue Mall u Novom Zagrebu, gdje smo u Cinestar kinu pogledali film „Izazivač: Le Mans '66“.

Film je snimljen prema istinitom događaju o rivalstvu Enza Ferrarija i Henryja Forda II. u stvaranju najbržega trkaćeg automobila koji će pobijediti na poznatoj stazi u francuskom mjestu Le Mans. U filmu gledamo trostruku pobjedu Forda s modelom GT40 1966. godine, nakon šestogodišnje dominacije Ferrarija na čuvenoj utrci izdržljivosti 24 sata Le Mansa. Matt Damon u ulozi je konstruktora Carrolla Shelbyja, a Christian Bale u ulozi vozača Kena Milesa, koji su s trkaćim modelom GT40 stvorili sve preduvjete za Fordov trijumf na legendarnoj francuskoj pisti.

Osim o rivalstvu i automobilskim utrkama film govori o prijateljstvu, upornosti, entuzijazmu, snažnom egu i talentu. Iako smo se pribojavali kako će se film svidjeti djevojkama, strah se pokazao neopravdanim. I djevojkama i momcima film se svidio.

Sanela Štubelj, prof


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci