2020-01-07 08:06:52

Kazališna predstava "Gospoda Glembajevi"

Dana 11. prosinca 2019. godine učenici četvrtih razreda u pratnji profesorica Sanje Jelenak, Irene Ines Orak, Sanele Đurkan i Alenke Harča išli su u Zagreb na kazališnu predstavu Gospoda Glambajevi Miroslava Krleže.

Jedna od najpoznatijih Krležinih drama tematizira materijalnu i moralnu propast ugledne zagrebačke obitelji Glembay uoči Prvoga svjetskog rata. Drama u tri čina započinje razgovorom o obiteljskim portretima između Leonea Glembaja i sestre Angelike te Fabriczyja Glembaja. Razgovarajući o obiteljskim precima, Fabriczy ističe njihove uspjehe, a Leone pozadinu tih uspjeha – prijevare, zločine, ubojstva i samoubojstva. Dolaskom obiteljskog pravnika Pube Fabriczyja započinje razgovor o aferi Rupert-Canjeg. U zapletu Leone optužuje barunicu Castelli za preljub s novinarom Skomrakom i svećenikom Silberbrandtom. Vrhunac je dramske radnje sukob Leonea i Ignjata Glembaja te Ignjatova smrt. Preokret nastaje bankrotom obiteljske tvrtke i otkrivanjem pronevjere, a u raspletu pada baruničina maska i Leone ju ubija.

Dramu je režirao Miroslav Međimorec. Leonea Glembaja igra Amar Bukvić, njegova oca Ignjata Darko Stazić, barunicu Castelli Nataša Janjić Medančić, sestru Angeliku Dijana Vidušin, a Pubu Fabriczyja Ozren Grabarić.

Ozren Grabarić izvrstan je u ulozi Pube kao i Amar Bukvić u ulozi Leonea. Kazališno uprizorenje Krležine drame svakako će pomoći maturantima u razumijevanju složenih odnosa među članovima obitelji Glembay kao i sukoba u njima samima.

                                                                                     

                                                                                          Sanja Jelenak, prof


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci