2022-10-27 23:49:02

Što mislite o Francuzima i znate li gdje je Okcitanija?

Ugostili smo izvornog govornika na nastavi francuskog jezika.

U srijedu, 26. listopada, na nastavi francuskog jezika u trećim i četvrtim razredima gostovao je profesor Jean-Luc Sarraute iz Toulousea. Trećim razredima profesor je govorio o stereotipima o Francuzima, a četvrtima je predstavio regiju iz koje dolazi, Okcitaniju. Što smo naučili, saznajte pod "opširnije".

        U suradnji s profesoricom Renatom Husinec koja nam je dogovorila susret s izvornim govornikom francuskog jezika, profesorom Jean-Lucom Sarrauteom, učenici trećih i četvrtih razreda francuskog jezika imali su priliku slušati prezentaciju o stereotipima i Okcitaniji. G. Sarraute profesor je ekonomske grupe predmeta u Srednjoj gospodarskoj školi u Toulouseu, a u svojoj prezentaciji Okcitanije prikazao je reljefno, gospodarsko, ekonomsko i kulturno bogatstvo te jugozapadne francuske regije. Naveo je da je površina Okcitanije triput veća od Hrvatske, isto toliko je veći i BDP po stanovniku. Regija broji oko pet milijuna stanovnika, a sam grad Toulouse oko pola milijuna. Najveći broj stanovnika zaposlen je u tercijarnom sektoru, a Toulouse je sjedište najvažnijeg europskog proizvođača aviona Airbusa, europskog sustava satelitskog pozicioniranja Galileo i europskog svemirskog centra CNES. S oko 250 000 studenata, sveučilište u Toulouseu treće je po veličini u Francuskoj. Profesor se požalio na klimu koja svake godine donosi sve toplija i sve suša ljeta, naveo je da 2022. nije bila nimalo milosrdna prema usjevima jer kiša nije padala od ožujka do listopada.

        Što se tiče predavanja o stereotipima o Francuzima, prof. Sarraute iznio je teze koje često možemo čuti ili pročitati iz medija. Neke od njih je potvrdio, a druge pobio jer, kako se običaji i način života mijenjaju, tako i neki od stereotipa više ne vrijede. Rekao je da Francuzi vole prosvjedovati još od razdoblja Francuske revolucije, vole se žaliti i kad je sve u redu, muškarci se vole dotjerivati jednako kao i žene, iako ponegdje još uvijek prevladavaju stavovi da su Francuzi prljavi. Rekao je da je istina da obožavaju sireve (ima ih preko 400 vrsta), vina (više od 3400 vrsta) i kruh, a učenike trećih razreda zanimalo je koje vrste sireva se najviše jedu u Okcitaniji, budući da će upravo tu regiju imati priliku posjetiti na povratku s maturalne ekskurzije sljedećeg ljeta. Profesor je naglasio da se bogatiji Francuzi ne vole razmetati i ne pokazuju svoj prestiž, već su umjereni i nastoje uživati u privatnosti.

        Učenici su profitirali slušajući ova predavanja, a na kraju su i sami postavljali pitanja i diskutirali na francuskom jeziku.

Mateja Hanžić, prof.


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci