2022-11-07 12:53:05

Održane radionice prevencije nasilja u prvim razredima

26. i 27. listopada održane su tri radionice prevencije nasilja u prvim razredima naše škole. Radionice je održala Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge HERA – za zaštitu i promicanje ljudskih prava u sklopu projekta Klub kulture – multimedijalni i kulturni centar, kojeg provodi Udruga K.V.A.R.K.
Radionice su obuhvatile sljedeće teme: „Tolerancija i nenasilno rješavanje sukoba“, „Nasilje u partnerskim vezama mladih“ i „Rodni stereotipi i rodna jednakost“.

Nakon kratkog uvodnog dijela u kojem je učenicima predstavljena Udruga K.V.A.R.K. i aktivnosti za mlade koje ona kontinuirano provodi, učenici su kroz prvu radionicu naučili što je to tolerancija, zašto najčešće dolazi do sukoba, koje su to vještine nenasilne komunikacije i kako koristeći te vještine mogu rješavati sukobe. Iduća radionica među učenicima prvog razreda potaknula je raspravu o seksističkim stavovima i vjerovanjima, uobičajenim mitovima o nasilju u intimnim vezama te znakovima koji upozoravaju na opasnost od nasilja i nasilnih ponašanja. Kroz posljednju radionicu učenici su shvatili koncept rodnih stereotipa, uvidjeli da rodne uloge nisu trajna stvarnost, već da su društveno konstruirane te su aktivno sudjelovali u raspravi o rodnim ulogama. Ovim preventivnim radionicama nastavlja se dugogodišnja suradnja koju naša gimnazija ima s udrugama civilnog društva koje
djeluju na području Križevaca, ali i šire. Veselimo se nastavku suradnje i novim radionicama.

Sanela Štubelj, prof. psihologije


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci