2022-11-07 14:09:59

Učenici izborne nastave psihologije u 3. razredu posjetili Policijsku postaju Križevci

U srijedu, 2. studenog učenici 3.a i 3.b razreda u sklopu izborne nastave psihologije posjetili su Policijsku postaju Križevci. Na izbornoj nastavi učenici uče o forenzičkoj psihologiji pa su u sklopu nastave imali prilike uživo vidjeti kako izgleda pritvor, kako se uzimaju otisci prstiju, policijske fotografije, kako izgleda policijsko vozilo i „marica“.

Osim „isprobavanja“ pritvora i policijske „marice“, učenici su slušali o prevenciji ovisnosti i prevenciji kaznenih djela, saznali o poslovima koje policijski službenici svakodnevno obavljaju, a načelnik Policijske postaje Križevci, Ivan Pukec i njegov zamjenik, Dražen Šeljiga odgovarali su na sva pitanja koja su zanimala gimnazijalce. Tako smo imali prilike vidjeti policijski pendrek, saznati kako izgleda tipičan dan policijskog službenika, koji je najgori slučaj kojeg su imali i koji je najzanimljiviji slučaj kojeg su imali, koja su kaznena djela najčešća u Križevcima, koliko ubojstava ima u području koje pokriva PP Križevci, koja djela najčešće čine adolescenti, koliki postotak slučajeva ostaje neriješen, itd.

Učenicima se jako svidio ovakav oblik terenske nastave i povezivanje prakse s teorijom. Načelnik i zamjenik načelnika Policijske postaje Križevci bili su jako susretljivi, otvoreni i komunikativni, te su svojim pristupom približili učenicima i Policijsku postaju i posao policijskih službenika.

Sanela Štubelj, prof. psihologije


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci