2022-11-17 14:47:05

Svjetski Dan filozofije - Filozofski café

Učenici naše škole ove su se godine odazvali pozivu na Filozofski café u velikom broju. U školskoj knjižnici okupilo se 35 učenika koji su još jednom pokazali da imaju što reći o ozbiljnim temama o kojima se govori u našem društvu. Od čak 16 tema koje su predložili, odabrane su dvije (prema odabiru većine). Prva rasprava je bila na temu Ulaže li se u sport previše novaca? Druga tema rasprave je bila Treba li pobačaj biti obavezan zakonom u slučaju kada je tijekom trudnoće utvrđeno da se dijete neće roditi zdravo? Obje su teme pobudile zanimljivu raspravu i navođenje argumenata i primjera iz različitih gledišta.

      Kako najprimjerenije obilježiti dan posvećen filozofiji, nego kroz dinamičnu argumentiranu raspravu vještih sugovornika?
 

      Učenici naše škole ove su se godine odazvali pozivu na Filozofski café u velikom broju. U školskoj knjižnici okupilo se 35 učenika koji su još jednom pokazali da imaju što reći o ozbiljnim temama o kojima se govori u našem društvu. Od čak 16 tema koje su predložili, odabrane su dvije (prema odabiru većine). Prva rasprava je bila na temu Ulaže li se u sport previše novaca? Druga tema rasprave je bila Treba li pobačaj biti obavezan zakonom u slučaju kada je tijekom trudnoće utvrđeno da se dijete neće roditi zdravo? Obje su teme pobudile zanimljivu raspravu i navođenje argumenata i primjera iz različitih gledišta. Sugovornici su iznosili svoja mišljenja potkrijepljena svime onime što su naučili, pročitali, uočili, o čemu su razmišljali. Uz kritičko promišljanje, razvijala se i kultura dijaloga kroz poštovanje i uvažavanje drugačijeg mišljenja sugovornika.
 

     Druženje je potrajalo dva sata, koja su prebrzo prošla (kao i uvijek). Uz izraženu želju učenika za što skorijim takvim susretom, razmišljamo o novom terminu za još jedan zanimljivi Filozofski café.

 

                                                                    Sanela Starešec Bilić, prof.


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci