2024-03-12 22:05:43

Projekt BIFIKEMA PLUS

Ove smo godine na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu sredstava za rad s darovitim učenicima prijavili projekt BIFIKEMA PLUS. Partneri u realizaciji projekta su Veleučilište u Križevcima i Institut za kozmologiju i filozofiju prirode iz Križevaca. Odobreno nam je 3000 eura i u siječnju smo krenuli s realizacijom. Dobivenim sredstvima nabavljena je oprema potrebna za izvođenje pokusa u projektu a koja će nam nakon završetka projekta biti od velike koristi u izvođenju vježbi u redovnoj nastavi.

BIFIKEMA PLUS je ekipno natjecanje učenika naše škole. Svaku ekipu čine četiri člana neovisno o razredu koji pohađaju. Učenici rješavaju zadatke iz biologije, fizike, kemije i matematike. U svakom kolu jedan od predmeta predviđa izradu praktičnog zadatka ili vježbu dok su drugi zastupljeni zadatcima. Za praktičan rad predviđeno je 20 minuta i za izradu zadataka iz preostalih predmeta po 10 minuta.  Interes učenika je velik te je prijavljeno trinaest četveročlanih ekipa. U Projekt je uključeno 52 učenika i šest nastavnika (Sabina H-Omerović, Darko Jembrek, Ernest Jurišić, Bruno Marinković, Gordana Pintarić-Kovač, Anita Sokač). Natjecanje se odvija kroz četiri kola petkom početkom mjeseca. Svaki učenik na početku natjecanja dobiva kroasan i sok. Nagrada za najuspješniju ekipu po kolu je pizza u križevačkom restoranu.

Početkom veljače održano je prvo kolo u kojem su učenici radili praktičan rad iz kemije. Učenici su vješto radili pokuse i rješavali uz pokus predviđene zadatke. U prvom kolu najbolji rezultat pokazali su učenici okupljeni u ekipu pod nazivom Institut profesionalne optimizacije nagađanja u sastavu Ana Čondić, Lucija Komazin, Filip Mikinac i Mateo Lugomer.

U 2. kolu koje je održano 8. ožujka najbolji rezultat ostvarila je ekipa NAVI u sastavu Mate Babić, Martin Bračun, Luka Lugomer i Frane Marinković.

Čestitke svim sudionicima!


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci