preskoči na sadržaj
Vijesti

Ugostili smo akademika Josipa Bratulića

Akademik Josip Bratulić, ugledni hrvatski filolog i povjesničar književnosti, održao je 16. studenoga 2018. u auli naše škole predavanje na temu „Glagoljica - temelj naše baštine“. Predavanje je organizirano u suradnji s križevačkim ogrankom Matice hrvatske i njegovom predsjednicom, mr. Renatom Husinec povodom završetka Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga) čija je ovogodišnja tema bila „Baš baština“. Akademik Bratulić izazvao je oduševljenje okupljenih – naših učenika, profesora, Malih glagoljaša iz OŠ Ljudevita Modeca te ostalih gostiju. Program su vodili učenici Lucija Picig i Marko Zagorec.


Na početku predavanja u ime Matice hrvatske okupljenima se obratila mr. Renata Husinec, napomenuvši kako profesoru Bratuliću, odnosno kako ga je ona nazvala „bijelom pastiru hrvatske kulture“, nikada nije bio problem hodočastiti u mala sela i velike gradove. „Najradosniji je bio kada je mogao doći među mlade poput vas i poticati vas da mislite, slušate i da onda sami prionete poslu i učenju, da steknete odlična znanja i da možete preuzeti kormilo naše drage Domovine“ - s tim je poticajnim riječima završila svoj govor.

Potom je uslijedio kratak pregled događanja koja smo u školi organizirali tijekom Mjeseca hrvatske knjige, kako bismo prof. Bratuliću pokazali da se škola vrlo živo kroz prethodnih mjesec dana bavila glagoljicom.

Profesor Bratulić u svome je zanimljivom i inspirativnom predavanju govorio o razvoju glagoljskoga pisma u Hrvatskoj. Iznio nam je i kratak presjek spomenika važnih za naš jezik, a poduže se zadržao na Bašćanskoj ploči, objasnivši njezin kulturni, a i jezični značaj. Posebno zanimljivo bilo je njegovo recitiranje teksta ploče napamet, na staroslavenskom jeziku te objašnjavanje njezina sadržaja. Profesor je iznio i niz drugih činjenica koje nam potvrđuju kako su glagoljica, Bašćanska ploča i drugi stari spomenici bitni za hrvatski identitet i narod jer se narod upravo po jeziku prepoznaje. Predavanje je bilo nagrađeno gromoglasnim pljeskom, a s lica profesora Bratulića mogli su se iščitati radost i ganuće zbog tolikih mladih ljudi koji su ga pozorno slušali.

Na kraju predavanja okupljenima se obratila v.d. ravnatelja gimnazije, profesorica Suzana Knežević, zahvalivši akademiku na gostovanju i prisjetivši se svojih studentskih dana, posebno terenske nastave po Aleji glagoljaša u Istri koju je vodio prof. Bratulić, naglasivši  kako je bila privilegija učiti od njega, živoga spomenika hrvatske glagoljice. Voditelji programa za kraj su dragom gostu uručili dar koji su izradili naši učenici – čašu s oslikanim njegovim inicijalima na glagoljici, kao i križevačko vino, dar naše gradske uprave.

U organizaciju programa bile su uključene sve profesorice hrvatskoga jezika na našoj školi: Sanela Đurkan pripremala je voditelje programa, prezentaciju s pregledom događanja u Mjesecu hrvatske knjige pripremila je Jelena Miklečić, izložbu učeničkih plakata na temu glagoljskih knjiga pripremile su Sanja Jelenak i Martina Čengić Filipčić, a tehničku organizaciju događanja odradila je školska knjižničarka Marina Vidović Krušić.

Ostale fotografije pogledajte ovdje.

Tekst: Klaudije Mažar, 2. c; Suzana Knežević, prof.
Fotografije: Suzana Knežević, Martina Valec Rebić, Prigorski.hr



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zoran Kovač   datum: 16. 11. 2018.

 

Tražilica

 


Raspored sati

smiley


Učite s nama

Motivacija za učenje...
Učinkovito ponavljanje znanja (1. dio, 2. dio)
Učiti sam ili u ekipi?
Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Tri stila učenja i savjeti glede toga...
Kako praviti bilješke
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu
Generator državne mature


Za nastavnike

Korisni linkovi

Oglasna ploča




preskoči na navigaciju