preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 3. 2014.

Ukupno: 325712
Ovaj mjesec: 3713
Ovaj tjedan: 754
Danas: 7
Kalendar
« Ožujak 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Vijesti

Terenska nastava u Zagrebu

U četvrtak 22. studenoga 2018. svi učenici naše škole u pratnji svojih profesora bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu. Posjetili su Umjetnički paviljon i izložbu Vlahe Bukovca te bili u kinu Cinestar u kojem su pogledali dokumentarni film „Svemirska postaja“. Učenici prvih razreda potom su posjetili Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i izložbu „Hrvatska glagoljica“, drugi razredi Arheološki muzej s izložbom o hrvatskom srednjovjekovlju i Egipatskom zbirkom, a treći i četvrti razredi Smotru Sveučilišta u Zagrebu. Organizatorice ove terenske nastave bile su v. d. ravnatelja Suzana Knežević i školska knjižničarka Marina Vidović-Krušić.


U jutarnjim satima krenuli smo s pet autobusa prema Zagrebu. Program je započeo posjetom kinu Cinestar u Areni Centru. Gledali smo 40-minutni sinkronizirani dokumentarni film „Svemirska postaja“ u 3D-verziji.  Film je kanadski, iz 2002. godine. Gledajući ga poletjeli smo 220 milja iznad Zemlje, na Svemirsku postaju, najveće inženjersko dostignuće od slijetanja na Mjesec. Ovo je bila priča o izazovima i uspjesima, ali i o ljudima čiji su snovi nadišli sam život na Zemlji. Barem na trenutak postali smo dio tima koji istražuje nepredvidivi Svemir.

Nakon toga autobusima smo se uputili u centar Zagreba gdje smo prvo posjetili Umjetnički paviljon. Radi se o uglednoj likovnoj instituciji koja priređuje razne izložbe, a ove godine slavi 120 godina svojega postojanja. Osnivač paviljona bio je i Vlaho Bukovac, jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara kojemu je posvećena trenutna obljetnička izložba. No, osim Bukovcu, izložba je posvećena i francuskome slikaru Alexandreu Cabanelu koji je bio njegov profesor na likovnoj akademiji u Parizu i iz tog se razloga ova izložba zove “Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja”.  Izloženo je oko 140 slika koje objedinjuju sve faze Bukovčeva likovnog stvaralaštva – iz Pariza, Zagreba, rodnog Cavtata i Praga. Bukovčeva djela posuđena su iz muzeja diljem Hrvatske i inozemstva te iz privatnih zbirki. Učenici su bili oduševljeni slikama, naročito tehnikom ulja na platnu kojom su slikane.

Nakon toga učenici su se podijelili u grupe po razredima i svaki je razred imao svoj posebni sadržaj, vezan uz školski program. Učenici prvih razreda posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. Tamo su razgledali izložbu „Hrvatska glagoljica“ na kojoj su se upoznali s važnosti glagoljice u prošlosti te njezinim preporodom danas. Vidjeli su neke moderne tehničke naprave na kojima se danas koristi glagoljica. Nakon toga uz stručno su vodstvo obišli zgradu knjižnice, a posjetili su i dvije posebne zbirke: Zbirku rukopisa i starih knjiga te Zbirku zemljovida i atlasa. Učenicima se jako svidio viđeni prostor te s nestrpljenjem očekuju odlazak na fakultete kako bi svoje vrijeme mogli provoditi upravo u toj knjižnici.

Učenici drugih razreda obišli su Arheološki muzej, smješten u palači Vranyczany-Hafner na Zrinjevcu. Tamo su razgledali izložbu o knezu Branimiru te vidjeli sačuvane ostatke Branimirova natpisa. Potom su obišli vrijednu Egipatsku zbirku gdje su mogli vidjeti mnoge sačuvane predmete iz staroga Egipta, brojne sarkofage i poznatu zagrebačku mumiju koja na svojim povojima krije najduži etruščanski natpis na svijetu. Učenici su sudjelovali i na radionici pisanja hijeroglifa te na tom zanimljivom i starom pismu napisali svoja imena.

Dio učenika drugih razreda nakon muzeja je imao priliku ponovno se susresti s nedavnim gostom naše škole, akademikom Josipom Bratulićem koji im je u auli Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pokazao izvornu Bašćansku ploču. Tom prilikom za uspomenu na predavanje koje je održao 16. studenoga u našoj školi darovao nam je odljev Bašćanske ploče autora Branka Fučića te vlastitu knjigu Aleja glagoljaša.

Učenici trećih i četvrtih razreda uputili su se u Studentski centar na Smotru Sveučilišta u Zagrebu na kojoj su imali priliku poslušati predstavljanja različitih fakulteta i umjetničkih akademija. Na izložbenim štandovima mogli su razgovarati sa studentima pojedinih fakulteta i pitati ih o njihovim iskustvima i savjetima.

U večernjim satima, s novim znanjima te prepuni lijepih i ugodnih dojmova, vratili smo se u Križevce. Nadamo se da ćemo još koji put prisustvovati ovako zanimljivoj izvanučioničkoj nastavi!

Tekst: Andreja Bratić, 3. c; Ana Filipan, 3. c; Elena Stella Buzina, 1. c; Dora Rebić, 4. c; Suzana Knežević, prof.

Fotografije: Suzana Knežević, prof.; Klaudije Mažar, 2. cPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zoran Kovač   datum: 22. 11. 2018.

 

Tražilica

 


Raspored sati

smiley


Učite s nama

Motivacija za učenje...
Učinkovito ponavljanje znanja (1. dio, 2. dio)
Učiti sam ili u ekipi?
Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Tri stila učenja i savjeti glede toga...
Kako praviti bilješke
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu
Generator državne mature


Za nastavnike

Korisni linkovi

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju